Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-07@16:45:57 GMT

ديوار شيشه اي بين احزاب و بازار

تاریخ انتشار: ۳ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۳۰۸۶۳۱

ديوار شيشه اي بين احزاب و بازار

خبرگزاري آريا - مشهد – ايرنا – به اعتقاد فعالان سياسي، حزب به معناي واقعي آن هيچگاه در کشور شکل نگرفته و بازار هم در کارکرد حزبي جايگاه پررنگي نداشته و در واقع همواره يک ديوار شيشه اي بين احزاب و بازار بوده و اين دو بخش به رغم شناخت نسبت به همديگر، به دلايلي نتوانسته اند همراه و هميار باشند.

به گزارش ايرنا اکنون 52 حزب سياسي در خراسان رضوي فعاليت دارند که از اين نظر جزو استانهاي برتر به شمار مي رود، از اين تعداد 14 حزب منشاء استاني دارند و 38 حزب شعبه و شاخه اي از احزاب ملي هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


از ديگر سو خراسان رضوي از استان هاي تراز اول به لحاظ برخورداري از مراکز پرشمار تجاري و صنفي بوده و دومين نظام صنفي کشور را دارد؛ تنها در کلانشهر مشهد 106 اتحاديه با 120 هزار واحد صنفي فعالند.
اين استان هشت درصد از واحدهاي صنفي و 6.5 درصد از اتحاديه هاي کشور را دارد که از مجموع اصناف خراسان رضوي 8.2 درصد اصناف توزيعي، 8.8 درصد خدمات فني و 7.5 درصد اصناف توليدي هستند.
خبرگزاري جمهوري اسلامي مرکز خراسان رضوي با برپايي ميزگردي تلاش کرد عملکرد احزاب سياسي در حوزه بازار و فرآيندهاي مرتبط با آن را با حضور اعضاي احزاب مختلف اعم از اصولگرا، اصلاح طلب و مستقل به بحث و بررسي بگذارد.
در اين ميزگرد، دبيران احزاب موتلفه اسلامي و اسلامي کار در خراسان رضوي، عضو حزب اعتدال و توسعه در خراسان رضوي، عضو شوراي مرکزي خانه کشاورز ايران، عضو کانون دانشگاهيان ايران، عضو حزب کارگزاران سازندگي در خراسان رضوي حضور يافتند.
*مروري بر نقش بازار در سياست هاي کشور، قبل از انقلاب
دبير حزب موتلفه اسلامي در خراسان رضوي گفت: از سالها قبل بازار به لحاظ ساختاري يک نظام صنفي را پديد آورده که نقش عمده اي در تحولات سياسي، اجتماعي و تاريخ ايران بازي کرده است.
حميدرضا ترقي اظهار داشت: در گذشته بازار در کنار مسجد، مدارس ديني و غيره بوده و در تهران به ارگ سلطنتي ختم مي شد و در واقع بازار يک درهم تنيدگي بين اقتصاد، اعتقاد و مديريت شهر را در پايتخت تشکيل مي داد لذا دولتها هر زمان که شلوغي و رونق بازار را مي ديدند آن را به عنوان نشانه امنيت و اقتدار خود تلقي مي کردند.
وي بيان کرد: از دوران صفويه تقريبا بازار يک بازيگر جدي در عرصه سياست داخلي کشور به شمار مي رفت و مصاديق زيادي وجود دارد که نشان مي دهد، حرکت بازار در عرصه سياسي کشور، حساب شده و تاثيرگذار است.
وي خاطر نشان کرد: رضاشاه به خاطر تاثيري که بازار در عرصه سياسي کشور داشت، تلاش کرد در دوره 20 ساله حکومتش مرکزيت بازار تهران و استقرار تشکلهاي صنفي بازاريان را از بين ببرد.
ترقي ادامه داد: در آن زمان هيات وزيران در راستاي فوايد عامه دولت، اتاق تجارت را تاسيس کرد که به معناي دولتي کردن صنوف مردمي بود و اين تقريبا اولين ضربه اي بود که به بازار خورد و نقش دولت در مديريت بازار افزايش پيدا کرد.
دبير حزب موتلفه اسلامي در خراسان رضوي گفت: در دوران مصدق بازار نقش مهمي در عرصه سياسي بازي کرد زيرا اگر اوراق قرضه براي نفت که به مردم فروخته شد، توسط بازاريان خريداري نمي شد، واقعا دولت امکان مقاومت در برابر شرايط ملي کردن نفت را نداشت.
ترقي اظهار داشت: بعد از دوران مصدق نيز با اعلاميه امام راحل، بازار وارد صحنه مبارزه با رژيم شاه شد و بستن بازار در دوم و سوم بهمن سال 1341 و اعلام عزاي عمومي، در واقع نقش بازار را به صورت کامل در عرصه سياسي کشور نشان داد و خاستگاه حزب موتلفه اسلامي نيز از درون حرکت بازاريان سياسي حول مرجعيت ديني بود.
وي بيان کرد: به دستور امام راحل، حزب موتلفه اسلامي از درون بازاريان تشکيل شد و بعد به عنوان بازوي مرجعيت و رهبري در دوران انقلاب و مبارزات در صحنه قرار گرفت؛ باقي بازاريان در طول انقلاب هم نقش تامين کننده مالي مراجع، نهضت و مبارزه را داشتند و حتي تامين خسارت در طول مبارزات انقلابي را نيز بازاريان تقبل کردند.
*بعد از انقلاب، همگرايي بين بازار و دولت ايجاد نشد
دبير حزب موتلفه اسلامي در خراسان رضوي گفت: در زمان جنگ سياست هاي اقتصادي در کشور تغيير کرد و دولت وقت، سياست هاي اقتصادي را به سمت دولتي شدن، پيش برد لذا وقتي اقتصاد دولتي مي شود، به طور طبيعي ميدان براي فعاليت بخش خصوصي و مردم به نحوي تنگ مي شود.
ترقي بيان کرد: در دولت سازندگي، سياست اقتصادي کشور به سمت ايجاد فروشگاه هاي زنجيره اي رفت و اين مساله قدري با تضعيف بازار آغاز شد که اين موضوع به لحاظ اقتصادي، اشکالات جدي دارد.
وي اظهار داشت: فروشگاه هاي زنجيره اي رفاه و فروشگاه هايي از اين دست، تقريبا شاکله بازار سنتي را برهم زد و آن بازاري که تامين کننده منابع مالي انقلاب، روحانيت و پشتوانه همه اينها تلقي مي شد، به مرور تضعيف شد؛ لذا قشر جديدي در بازرگاني و تجارت حضور يافتند و اين طيف آن ويژگي هايي را که بازاريان سنتي به لحاظ اعتقادي و مذهبي داشتند، نداشتند.
دبير حزب موتلفه اسلامي در خراسان رضوي گفت: در بازار جديد تقريبا بحثي از مسائل اعتقادي و مذهبي نيست و بيشتر ملاک سود و زيان است، در اين شرايط در واقع رقابتي بين بازار سنتي و بازار مدرن به وجود مي آيد اما دولت به طور طبيعي از فروشگاه هاي زنجيره اي بيشتر حمايت و آنها را تقويت مي کند.
ترقي اظهار داشت: اين در حالي است که در کشور به صورت ميانگين شمار واحدهاي صنفي بيشتر از ميانگين جهاني است؛ هرچند افزايش شمار واحدهاي صنفي يک آسيب در سياست هاي اقتصادي کشور است اما اين مساله به نفع برخي سازمان ها مانند شهرداري از نظر دريافت حق تجاري از صنوف و به نفع دولت از بابت دريافت ماليات است.
وي بيان کرد: سياست افزايش صنوف در اصل به ضرر مردم است و به نظر مي رسد اين مساله اصناف را در عرصه سياسي کشور از همسويي و همگرايي کامل با نظام و کشور خارج مي کند.
دبير حزب موتلفه اسلامي در خراسان رضوي گفت: به خاطر همين تضاد منافعي که دولت با صنوف پيدا مي کند، ديگر همراهي که بايد بين بازار، دولت و اصناف باشد، مشاهده نمي شود لذا اعتراضاتي که در شرايط کنوني از بازار به گوش مي رسد، ناشي از سياست هاي غلط اقتصادي است که طي چند دهه اخير در کشور اعمال شده است.
ترقي اظهار داشت: هم اينک کل منافع بازار در معرض تهديد قرار گرفته و شرکت ها و موسسات مالي که جايگزين شده اند، ديگر معيارهايي را که بازار سنتي رعايت مي کرد، رعايت نمي کنند.
وي بيان کرد: ملاک دولت براي راه اندازي فروشگاه هاي زنجيره اي، در درجه اول حذف واسطه ها و کاهش قيمت براي مصرف کنندگان بود اما درصد سودي که اين فروشگاه ها در فروش اجناس اعمال مي کنند از درصد سود بازاريان سنتي بيشتر است لذا نمي توان از اين فروشگاه ها به عنوان يک مزيت ياد کرد.
دبير حزب موتلفه اسلامي در خراسان رضوي گفت: هم اينک گروه هاي سياسي که حول محور صنوف و بازار در کشور شکل گرفته اند مانند جامعه اسلامي اصناف در يک موضع تعارض با سياست هاي اقتصادي نظام قرار دارند.
ترقي اظهار داشت: اين تعارض زماني قابل اصلاح است که سياست هاي اقتصادي و عدم کنترل و رهاسازي در خصوص افزايش بي رويه واحدهاي صنفي اصلاح شود؛ به عنوان مثال بايد ماليات به سمت واقعي تر شدن پيش رود و اشکالات قانون ماليات بر ارزش افزوده رفع شود.
وي بيان کرد: قانون عدم محدوديت در صدور جواز کسب براي صنوف برخلاف سياست هاي اقتصاد مقاومتي است زيرا ميزان کالايي که در دست اين صنوف قرار دارد 20 برابر نياز واقعي کشور است و سرمايه اي که در اين صنوف خوابيده، قابل محاسبه نيست.
وي افزود: از سوي ديگر صنوف به جز واحدهايي که فروشنده مواد غذايي هستند، در طول روز فروشي ندارند، در مقابل اجاره بالا و هزينه هاي جانبي زيادي را بايد بپردازند.
دبير حزب موتلفه اسلامي در خراسان رضوي گفت: در مجموع فکر مي کنم که سياست هاي دولتها در طول سالهاي پس از انقلاب اسلامي باعث شد که حرکت و موضع سياسي بازار نسبت به دولت بر پايه همگرايي و همراهي نباشد.
*احزاب پل ارتباطي بين مردم و حکومت
دبير حزب اسلامي کار در خراسان رضوي نيز گفت: احزاب سياسي به جز آن سياست ورزي کلاني که دارند، به شدت درگير بحث تجارت، تاثيرگذاري و تاثيرپذيري در حوزه تجارت، بازار و کسب و کارند که البته برعکس اين موضوع نيز مي تواند صادق باشد.
رضا گلستاني اظهار داشت: در کشورهاي متمدن جهان به نوعي زمينه تحقيق و تفحص در علوم سياسي جامعه حتي در زمينه مباحث اقتصادي و نقش بازار وجود دارد و اين مهم مي تواند ارتباط مستقيمي با بحث سياست و احزاب نيز داشته باشد.
وي بيان کرد: حزب سياسي گوياي تفکرات و تلقي هاي خاص خود است و مي تواند اين انديشه ها را به صورت اپيدمي در جامعه پخش و به مردم القا کند، همان طور که حزب سوسياليست در فرانسه و حزب کارگر در انگلستان، تفکراتشان را در جامعه نشر مي دهند.
وي ادامه داد: در ايران يکي از ارکان حياتي جريان اقتصادي که تاثير زيادي در سياست داشته، بازار بوده است؛ هر زمان که عرضه و تقاضا در بازار تعادل پيدا کرده، وضعيت اقتصادي مردم نيز بسامان بوده و هر زمان که آرامش اقتصادي بر کشور حاکم بوده، تاثير خود را بر حوزه هاي فرهنگي و اجتماعي نيز گذاشته و آرامش را در اين حوزه ها ايجاد کرده است.
دبير حزب اسلامي کار در خراسان رضوي گفت: اين حزب ارتباط مستقيمي با بازار دارد و در واقع از جمله احزابي است که علاوه بر فعاليت تخصصي در حوزه سياسي، به دغدغه ها و مسائل کارگران نيز مي پردازد.
گلستاني اظهار داشت: يکي از نقش هاي اساسي احزاب گوش سپردن به مطالبات مردم و انتقال آنها به مسئولان است، در واقع احزاب زبان گوياي مردم در بخشهاي مختلف هستند تا به نوعي مطالبات مردم را پيگيري کنند.
وي افزود: از ديدگاه تخصصي احزاب مي توانند در زمينه فرهنگ مصرف، فرهنگ توليد از بعد تخصصي کار و حتي فرهنگ سازي براي بسته بندي و عرضه کالا موثر واقع شوند.
دبير حزب اسلامي کار خراسان رضوي گفت: احزاب مي توانند نسبت به سياست هاي خارجي دولت و همچنين خلائي که در حوزه سياست خارجي دولتها نسبت به بازار و اقتصاد وجود دارد، به صورت مستقيم وارد مذاکره شوند و اجازه ندهند لطماتي از اين حوزه به شاکله جامعه وارد شود.
*احزاب، بعد از انقلاب ضعيف عمل کردند
دبير حزب اسلامي کار در خراسان رضوي، ميزان تاثيرگذاري احزاب در جامعه را منوط به مقبوليت آنها در بين مردم دانست، افزود: هم اکنون شرايط اقتصادي جامعه نابسامان است و در اين شرايط احزاب مي توانند پل ارتباطي بين مردم و مسئولان براي انتقال مطالبات و خواسته ها و حتي اعتراضات آنان به گوش دولتمردان باشند.
گلستاني بيان کرد: عکس اين موضوع نيز ممکن است، يعني احزاب مي توانند موفقيت هاي دولت در زمينه هاي مختلف اقتصادي را به گوش مردم برسانند و ايفاي درست نقش پل ارتباطي از سوي احزاب مي تواند تاثير بسزايي در بازار داشته باشد.
وي خاطر نشان کرد: طي چهار دهه گذشته احزاب در حوزه کار تشکيلاتي خود که انتقال مطالبات مردم به دولت و انتقال موفقيت هاي دولت به مردم است، ضعيف عمل کرده اند زيرا هنوز در کشور حزب به معناي واقعي شکل نگرفته و احزاب ما، چارت اصلي خود را به صورت اصولي و آکادميک ندارند و وظايف خود را به خوبي نمي شناسند.
دبير حزب اسلامي کار در خراسان رضوي گفت: ساختار افراد در حزب بايد متشکل از بزرگان سياسي در کنار جوانان بانشاط و خوشفکر باشد زيرا قرار گرفتن اين دو طيف در کنار هم مي تواند اثرگذاري واقعي را داشته باشد؛ در واقع حمايت از جوانان در ابعاد سياسي، اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي مي تواند در جامعه اثرگذار باشد.
*ضعف سياست خارجي، عامل مهم کاهش ارزش پولي
عضو حزب اعتدال و توسعه در خراسان رضوي نيز گفت: قبل از جنگ جهاني اول، مهمترين و تاثيرگذارترين عامل در ارزش پولي کشورها، اندوخته مسکوکات طلا و نقره بود يعني هر دولتي که مقدار بيشتري طلا و نقره در خزانه و صندوق ارزي داشت، صاحب پول ارزشمندتري بود.
خسرو شمسيان اظهار داشت: بعد از جنگ جهاني اول، ذخاير و منابع زيرزميني کشورها، يک مولفه اثرگذار به شمار مي رفت به اين معنا که برخورداري از ذخاير نفتي، طلا و مس به عنوان دومين عامل تاثيرگذار در ارزش پولي يک کشور محسوب مي شد.
وي بيان کرد: در زمان جنگ جهاني دوم، موقعيت راهبردي بر ارزش پولي کشورها اثرگذار شد اما تاثيرگذارترين عامل در اين حوزه بعد از جنگ جهاني دوم بود که تحولات سياسي يک کشور در رابطه با دنياي اطرافش در ارزش پولي در نظر گرفته شد و هر چقدر دايره ارتباط کشور با دنياي اطراف گسترده تر مي شد، ارزش پولي آن کشور بالاتر مي رفت.
عضو حزب اعتدال و توسعه گفت: ايران ذخاير معدني و منابع زيرزميني زيادي دارد، از موقعيت راهبردي مناسبي برخوردار است و با وجود همه حرف هايي که براي ارزش پولي ايران گفته مي شود، وضعيت ايران در اين بخش خوب بود اما ضعف ارتباطي ايران با کشورهاي ديگر منجر به رکود فاحش در اين بخش شده است.
شمسيان اظهار داشت: وقتي دولت نتواند ارتباطات مناسبي را با کشورهاي ديگر برقرار کند، تبعات اين موضوع بر بدنه کشور اثرگذار خواهد بود.
*تعدد بيش از حد احزاب، قدرت آنها را کاهش مي دهد
عضو حزب اعتدال و توسعه در خراسان رضوي ادامه داد: در همه کشورها تعداد احزاب سياسي محدود است اما در ايران احزاب زيادي شکل گرفته که خود را اثرگذار مي دانند اما وقتي تعداد حزبها زياد شود، قدرتشان در انتقال مطالبات ملت کاهش مي يابد.
شمسيان با بيان اينکه آنچه حزب را قدرتمند مي کند، نوع تشکيل آن است، افزود: در تمام دنيا حزب از پايين به بالا تشکيل مي شود اما در کشور ما برعکس است و حزب از بالا به پايين شکل مي گيرد.
عضو حزب اعتدال و توسعه در خراسان رضوي گفت: در يک حزب کميته ها و کانون هاي مختلف براي هر حوزه اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي تعريف شده که يکي از اين کميته ها مي تواند به بحث بازار و اصناف اختصاص داشته باشد، همان طور که هم اينک در يک حزب کانون هايي مربوط به جوانان، زنان، مهندسان و غيره براي پيگيري مطالبات و بررسي مشکلات هر قشر وجود دارد.
شمسيان اظهار داشت: احزاب پل ارتباطي بين دولت و مردمند و در حقيقت با قدرتي که افراد يک حزب دارند، مسئول رساندن صدا و مشکلات مردم به گوش دولتمردانند، حال اگر شاکله يک حزب از پايين به بالا شکل گيرد، قطعا کميته ها و کانون هاي مختلف در احزاب مي توانند در پيگيري مسائل تاثيرگذار باشند.
وي اضافه کرد: از آنجا که احزاب نقش مشاور را براي دولت ها دارند، قطعا مي توانند موضوعات را از پايين به بالا به راحتي پيگيري کرده و در اين مسير بسيار اثرگذار باشند.
*احزاب در ايران فقط ماهيت سياسي داشتند
عضو حزب کارگزاران سازندگي خراسان رضوي گفت: احزابي که در ايران فعال هستند اصلا کميته اقتصادي ندارند، چه برسد به کميته بازار؛ زيرا تا قبل از انقلاب عمده مطالبات احزاب، مطالبات اقتصادي نبوده لذا بازار نيز در آن نقشي نداشته است.
مجتبي سادات محمدي اظهار داشت: از آنجا که دغدغه اصلي مبارزان قبل از انقلاب اسلامي، آزادي هاي سياسي، اجتماعي و مدني و مسائل مذهبي بود، هيچ گاه دغدغه اي در حوزه اقتصاد نداشتند و بنا بر اين به مسائل بازار پرداخته نمي شد.
وي بيان کرد: حتي در شعارهاي انقلاب که شامل استقلال، آزادي و جمهوري اسلامي مي شد، بحث اقتصاد مطرح نبود و احزاب در آن زمان گمان مي کردند که حوزه اقتصادي مساله اي نيست که بخواهند نسبت به آن نگران باشند؛ بعد از انقلاب اندک اندک مشکلات اقتصادي مطرح شد و احزاب به فکر افتادند که کاري در اين مسير انجام دهند.
وي اظهار داشت: با اين حال احزاب قبل و بعد از انقلاب به طور کلي توجه جدي نسبت به مسائل اقتصادي نداشتند و در اساسنامه آنها نيز چيزي در مورد اقتصاد ذکر نشده بود، آنها در حوزه اقتصادي رويه مشخصي نداشتند و اگر برخي از اعضا وارد مسائل اقتصادي مي شدند، بنا به رشته کاري يا تخصصشان در حوزه اقتصاد و بازار بوده است.
عضو حزب کارگزاران سازندگي خراسان رضوي گفت: از سوي ديگر اکثريت احزاب ما از فرهنگيان و روشنفکران تشکيل شده بود، لذا دغدغه فرهنگيان يا روشنفکران معطوف به مشکلات حوزه خود مي شد نه بازار.
سادات محمدي اظهار داشت: در مجموع تاکنون در ايران، حزب منسجمي که بتواند در همه چيز نظر بدهد و به قولي `دولت در سايه` باشد، شکل نگرفته که عدم شکل گيري چنين حزبي دلايل مختلفي دارد و يکي از دلايلش اين است که در نظام جمهوري اسلامي به حزب چندان بهايي داده نمي شود.
وي افزود: در همين مشهد اگر بخواهيد حزب قوي داشته باشيد حداقل بايد 120 کميسيون در اين حزب نسبت به 120 سازماني که در مشهد فعاليت دارند، شکل بگيرد تا بتواند در مورد عملکرد هر نهاد به صورت تخصصي نظر بدهد، يعني بايد حزب در قالب `دولت در سايه` از افراد مختلفي تشکيل شود که کار را مي فهمند و زواياي مختلف آن را تشخيص مي دهند، براي همه موارد و ابعاد مختلف فرهنگي، اجتماعي و سياسي و اقتصادي برنامه دارند و در زمان انتخابات به فرد منتخب خود به عنوان رئيس جمهوري برنامه لازم را در همه حوزه ها براي مملکت داري ارائه مي دهند.
*هزينه کار حزبي در ايران بالاست
عضو حزب کارگزاران سازندگي خراسان رضوي ادامه داد: امروزه در کشور هزينه کار حزبي و تشکيلاتي آنقدر افزايش يافته که هيچکس حاضر نيست چنين حزبي يا تشکيلاتي راه بيندازد، اگر هر حزبي موفق شد فرد مورد نظر خود را در انتخابات بر مسند رياست جمهوري بنشاند، پس از آن اختيارات لازم را ندارد تا بتواند برنامه ها و وعده هايي که به طرفداران خود داده را عملي کند؛ و در نهايت به طور کلي احزاب در ايران نمي توانند نقش خود را در بخشهاي مختلف به خوبي ايفا کنند.
وي بيان کرد: از سوي ديگر با توجه به ساختار نظام جمهوري اسلامي، در مسائل اقتصادي بايد سياست کلي از سوي روحانيون بنا نهاده شود، اما تاکنون از روحانيون برنامه اقتصادي جدي و منسجمي ديده نشده، به عنوان مثال روحانيون مي گويند `ما با نظام ربوي مخالف هستيم` اما در مقابل برنامه اي براي مقابله با آن ارائه نکرده اند.
سادات محمدي اظهار داشت: بخشي از اين مباني اقتصادي بايد در حوزه هاي علميه تعيين تکليف شود اما در حوزه نيز برنامه مشخص اقتصادي وجود ندارد تا سياستمداران بتوانند آن را الگو قرار دهند.
وي ادامه داد: احزاب امکاناتي در اختيار ندارند تا بتوانند با بررسي تجربيات جهاني در حوزه بازار و اقتصاد، راهکارهاي عملي براي مشکلات فعلي ارائه دهند، حتي در دوره ششم مجلس شوراي اسلامي مصوب شد که به احزاب يارانه اي داده شود تا حداقل بتوانند هزينه برگزاري جلسات خود را تامين کنند، اما هيچگاه اين يارانه اختصاص نيافت.
وي بيان کرد: در اين شرايط برخي نهادها که نقش بي طرفانه اي دارند، براي همه سازمان ها برنامه ريزي مي کنند و وقتي به قدرت مي رسند با نفرات اول خود به ميدان سياست مي آيند و کارها و برنامه هاي خود را پيگيري مي کنند؛ حتي امکان نقد هم به اعضاي اپوزيسيون داده نمي شود.
سادات محمدي افزود: اين مساله منجر به اين مي شود که بگوييم حدود 700 تا 800 ميليارد ريال پول مملکت از بين رفته است، سئوال اينجاست که چرا همان موقع احزاب را آزاد نگذاشتيد تا حرف هاي خود را بزنند و ايرادات را بيان کنند؛ اما کسي پاسخگوي اين سئوال نيست زيرا نهادهايي که بايد بي طرف باشند با تمام قدرت از آن دولت حمايت کرده اند و الان هم پاسخگو نيستند و فکر مي کنند تنها بايد به خدا پاسخگو باشند.
*حزب بايد `دولت در سايه` باشد
عضو حزب کارگزاران سازندگي خراسان رضوي، احزاب و سنديکاهاي صنفي را جزو لوازم ضروري جامعه مدرن دانست و گفت: زماني که کشور مدرن و مجلس تخصصي مي خواهيد، بايد حزبي که بتواند `دولت در سايه` را تشکيل دهد و موقع به قدرت رسيدن بتواند برنامه هايش را از قبل آماده کرده خود را ارائه دهد، را هم پذيرفت و بدون حزب به هيچ وجه رسيدن به يک کشور مدرن امکان پذير نيست.
سادات محمدي افزود: عدم بها دادن به احزاب باعث شد که در دوره مجلس دهم شوراي اسلامي، شش ماه طول بکشد تا نمايندگان همديگر را بشناسند بويژه در جناح اصلاح طلبان؛ زيرا در اين جناح معمولا نيروهايي که همديگر را مي شناسند، صلاحيتشان از سوي شوراي نگهبان رد مي شود، لذا هسته مرکزي حذف مي شود و هسته پيراموني باقي مي ماند.
وي گفت: هرچند افراد هسته پيراموني خوب هستند اما هنوز آن مسير لازم را طي نکرده اند که به قدرت لازم برسند، لذا با اخلاقيات و برنامه هاي هم آشنا نيستند و چند ماه زمان مي برد که همديگر را بشناسند و برنامه هاي يکديگر را بدانند، اين شرايط در واقع به مثابه هدر دادن وقت هم، مردم و کشور است.
وي بيان کرد: از سوي ديگر در جامعه مدرن بازار نيز تغيير کرده است، ديگر بازارهاي قديمي و سبک سنتي خريد جوابگوي جامعه نيست، زيرا جمعيت شهرنشين زياد شده و مسائل ترافيک و شلوغي باعث مي شود که شهروندان خريد اينترنتي يا از فروشگاه هاي بزرگ را به خريد از مغازه هاي کوچک ترجيح دهند.
وي اظهار داشت: رفع محدوديت در صدور جواز کسب براي صنوف به منظور اشتغالزايي باعث شده که صنوف سنتي بيش از حد رشد کنند در حالي که اگر روابط ايران با کشورهاي ديگر به خوبي برقرار مي شد، فقط سرمايه گذاري به ميزان 100 ميليارد دلار در صنعت ريلي کشور براي بيش از 100 هزار نفر شغل ايجاد مي کرد و جوانان به دنبال دريافت جواز کسب نبودند.
وي خاطر نشان کرد: در سالهاي پاياني دولت دهم براي بيش از سه هزار حلقه چاه مجوز صادر شد تا براي جوانان شغل ايجاد شود، اما اين مساله باعث برداشت بيش از حد آبهاي زيرزميني شد و مشکل کم آبي به وجود آمد.
*نبود آمايش سرزميني و اتحاديه هاي قوي، مشکل اصلي بازار کشور
عضو شوراي مرکزي خانه کشاورز ايران نيز در اين ميزگرد گفت: در تمام دنيا کار احزاب اجرايي نيست، بلکه احزاب بازوهاي مشورتي هستند و بايد در چهارچوب يک دکترين مشخص از آنان نظرخواهي کرد، خانه کشاورز تنها حزب کشور است که داراي يک ماهيت صنفي – سياسي است.
غلامحسين هاديزاده رئيسي اظهار داشت: اصولا بازار در دست اتحاديه ها است اما در کشور ما اتحاديه به معناي واقعي وجود ندارد، بلکه اتحاديه هاي موجود، به جز چند مورد محدود، ساخته دولت هستند که تاريخ مصرف مشخصي دارند به طوري که در يک مقطع به وجود آمده و کار خود را انجام مي دهند و بعد حذف مي شوند.
وي بيان کرد: در ساير کشورهاي دنيا اتحاديه ها هستند که بازار را مديريت مي کنند و ميزان کاشت، داشت و صادرات را در يک سال تعيين مي نمايند، در صورتي که دولت در آن کشورها سياست هاي عدم کاشت را تکليف کرده و هزينه اش را هم پرداخت مي کند.
وي اظهار داشت: در ايران يک سياست مدون و آمايش سرزميني مناسب براي کاشت، داشت و برداشت وجود ندارد، به طوري که در کشور دائما بر طبل تجارت زعفران مي کوبيم اما کل تجارت زعفران در دنيا کمتر از 2 ميليارد دلار است و ما با تبليغات گسترده در مورد کشت زعفران در کشور در واقع به توليد فقر دامن مي زنيم.
عضو خانه کشاورز اظهار داشت: وزارت جهاد کشاورزي ايجاد گلخانه را خط قرمز مي داند و مفهومش اين است که کسي نبايد با گلخانه مخالفت کند؛ اين در حالي است که اختلاف دما در کشور و ميزان هدررفت انرژي متناسب با شرايط گلخانه در هر مکاني نيست؛ از سوي ديگر همه اقلام مورد نياز مردم را نمي توان در گلخانه توليد کرد.
وي بيان کرد: چه معني دارد در کشوري که آب و خاک ندارد و ميزان فرسايش خاک آن چندين برابر ميانگين جهاني است، گلخانه توسعه يابد، از سوي ديگر همه مراتع در اين کشور از بين رفته و فقط 60 ميليون راس دام وجود دارد؛ همه اين مسائل پوپوليستي است و بازار از آن تاثير مي گيرد.
هاديزاده اظهار داشت: ايجاد گلخانه نياز به آموزش، علم، صنايع بسته بندي، شناخت از بازار هدف دارد اما هيچ يک از اين بخشها در کشور ايجاد نشده و اين گونه موارد خطاهاي راهبردي مهلک کشور است.
عضو شوراي مرکزي خانه کشاورز ايران با تاکيد بر اينکه سياست هاي توليدي کشور بايد در دست بخش خصوصي باشد، افزود: 97 درصد توليد کشور در دست بخش خصوصي است اما سهم اين بخش در سياست گذاري حتي به 9 درصد هم نمي رسد؛ نتيجه اين عدم توازن به هم ريختگي در بازار است.
هاديزاده اظهار داشت: به ازاي هر 32 نفر در کشور يک واحد صنفي شکل گرفته است که در هيچ کشوري از دنيا چنين چيزي سابقه ندارد و اين نشان مي دهد که هر دولتي که مي آيد مي خواهد، باجي به مردم بدهد و امتيازي براي خود بگيرد و راي بسازد، هيچ کس به فکر ايران و اين مرز و بوم نيست بلکه فقط فقر را توسعه مي دهند.
وي افزود: 23 درصد از ميزان توليد ناخالص ملي کشور در اختيار بخش کشاورزي است، بخشي که نه به آن فناوري وارد شده و نه در آن سرمايه گذاري شده است.
وي خاطر نشان کرد: پيشتر به بيش از 9 هزار و 800 حلقه چاه در دشت هاي ممنوعه مجوز داده شده، بيشتر اين چاه ها فاقد پروانه است و با موتور ديزل آب از منابع زيرزميني برداشت مي شود لذا حساب و کتابي در ميزان برداشت آب نيست، با اين شرايط توليدي ديگر وجود نخواهد داشت، با حزب و دولت و ... هم اين مسائل درست نمي شود.
وي بيان کرد: مشکل در بازار ايران از نبود اتحاديه هاي قوي توليدي و توزيعي آغاز مي شود زيرا اين دو نهاد بازوهاي بازار در تمام دنيا هستند.
عضو شوراي مرکزي خانه کشاورز گفت: تا زماني که يک وفاق ملي به وجود نيايد و اتحاديه ها در اين کشور به صورت واقعي و مردمي شکل نگيرند، بخش توليد و بازار سامان نمي يابد.
*غفلت مديريت سياسي کشور از بازار
دبير حزب موتلفه اسلامي در خراسان رضوي با بيان اينکه بازار در مديريت سياسي کشور مورد غفلت قرار گرفته است، افزود: در خيلي از کشورها کانون هاي ثروت در دست بازاريان و بازرگانان است و اگر قرار باشد که اين قشر به مجلس شوراي اسلامي نماينده بفرستند، آن فرد خواسته ها و نظرات آنها را در مجلس به لحاظ قانون گذاري دنبال مي کند.
ترقي اظهار داشت: در حزب موتلفه اسلامي کميسيون اقتصادي وجود دارد که به صورت مستمر جلسات خود را برگزار و مسائل اقتصادي کشور را رصد مي کند و پيشنهاد تهيه مي شود.
وي خاطر نشان کرد: تا قبل از دولت يازدهم دو مشاور اقتصادي از شوراي مرکزي حزب موتلفه در نهاد رياست جمهوري بودند که به طور مرتب ديدگاه هاي اقتصادي حزب از سوي آنان به دولتها، خواه اصلاح طلب يا اصول گرا ارسال مي شد.
وي افزود: در ابتداي انقلاب نيز چند نفر از معتمدان امام راحل در بازار بودند که در زمان رهبري آيت الله خامنه اي نيز فعاليت خود را ادامه دادند، آنان جلسات مکرري هم با رهبري و با دولت ها در مورد مباحثي که در بازار وجود دارد، داشته اند.
دبير حزب موتلفه اسلامي در خراسان رضوي گفت: کساني که سياستگذاري اقتصادي دولتها را طي سالهاي گذشته رقم زدند حتي به سياست هاي ابلاغي رهبر معظم انقلاب در حوزه اقتصاد گوش نداده و عمل نمي کنند، چه برسد به اينکه بخواهند به نظرات احزاب توجه کنند لذا اين افراد براساس همان ذهنيتي که خود درباره اقتصاد دارند، باني بروز مشکلات در کشور شده اند.
دبير حزب موتلفه اسلامي در خراسان رضوي گفت: بخشي از سياست هاي اقتصادي دولتها منبعث از احزابي است که نماينده آنان بر کرسي رياست جمهوري مي نشيند، لذا مشکلات اقتصادي و سياست هايي که از زمان دولت آقاي موسوي تاکنون در کشور اتخاذ شده است، مربوط به سياستگذاري اقتصادي احزاب مي شود.
وي افزود: در همه سياست هاي اقتصادي که دولتها تاکنون اعمال کرده اند، اصناف چه به لحاظ تشکيلاتي يا به لحاظ اتحاديه نمي توانند نقش واقعي خود را ايفا کنند، چون ميداني به آنان داده نمي شود.
وي ادامه داد: به نظر مي رسد عواملي که تعيين کننده روشهاي اجرايي اقتصادي در کشور هستند، ميداني به بازاريان نمي دهند، دليل آن هم منافعي است که آنان از اتخاذ اين سياست ها به دست مي آورند؛ در واقع موانعي در راه توجه و سهيم کردن اين نوع بازار در اقتصاد و سياست کشور وجود دارد.
*بي توجهي به سرمايه هاي مردمي، وضعيت اقتصاد را بهبود نمي بخشد
دبير حزب موتلفه اسلامي در خراسان رضوي گفت: هم اينک بازار راکد، ورشکسته و ناراضي است، عمده چک هاي برگشتي مربوط به بازاريان است، نارضايتي ها واقعي است، فروش کالا به جز اقلام خوراکي بسيار کاهش يافته و در کنار آن صنوف مجبور به پرداخت ماليات بويژه ماليات بر ارزش افزوده هستند.
ترقي افزود: در قانون ماليات بر ارزش افزوده از يک کالا 10 برابر قيمت واقعي آن ارزش افزوده گرفته مي شود بدون اينکه بر روي اين کالا ارزش افزوده اي آمده باشد، در واقع در کشور ما وقتي قانوني در مجلس تصويب و به مرحله اجرا درمي آيد، مکانيزمي وجود ندارد که بازخورد اجراي اين قانون در سطح جامعه را مورد بررسي قرار دهد.
وي اظهار داشت: در اين شرايط که مشکلات بر بازاريان فشار مضاعفي وارد کرده است، اگر احزاب از اعتراض بازاريان حمايت کنند، وضع امنيتي کشور برهم مي ريزد، اگر از بازاريان حمايت نکنند بايد حرف خود را به عنوان يک واسطه به دولت برسانند.
وي خاطر نشان کرد: حزب موتلفه به عنوان يک واسطه بين بازار و دولت، حرف بازاريان را به دولت رسانيده است و هميشه هم مي رساند و ابايي ندارد که اين مشکلات را به صورت مکتوب يا موضع گيري هاي هفتگي انتقال دهد، اما دولت که بايد پاسخگو باشد، به اين مسائل توجهي ندارد.
ترقي با اشاره به اعتصاب صنف کاميون داران گفت: ما ملت محجوبي داريم که در برابر رفتار دولتمردان سکوت مي کنند، اما اگر دولت مردم را تحويل نگيرد و حاضر نباشد براي آنان توضيح دهد که مشکل چيست؛ چگونه مي تواند توقع همراهي ملت را داشته باشد؟
دبير حزب موتلفه اسلامي در خراسان رضوي گفت: به نظر من انتقال نيازها، مشکلات و نارضايتي هاي اصناف توسط احزاب در صورتي مي تواند مفيد باشد که دولت به آنها توجه کند، سرمايه بازار، سرمايه کمي نيست، نقدينگي هاي سرگردان در کشور مربوط به همين قشر است و اگر اين نقدينگي توسط دولت مهار و از آن استفاده شود خيلي از مشکلات را مي توان حل کرد.
وي اضافه کرد: فقط هفت تريليون دلار، سرمايه ايراني ها در خارج از کشور است، دولت به جاي تلاش براي ارتباط گيري با دولت هاي اروپايي که فقط از پشت به ما ضربه خواهند زد، براي جذب سرمايه ايراني ها در خارج از کشور تلاش کند، بي توجهي به اين ظرفيت هاي عظيم، وضعيت کشور را بهتر نمي کند.
*حذف متخصصان از مديريت، اشکال اصلي
عضو حزب کارگزاران سازندگي در خراسان رضوي گفت: اول بايد عقلانيت بر کشور حاکم بوده و گوش شنوايي باشد که در زمان بروز هر مشکلي ضمن گوش دادن به مردم و نخبگان در هر حوزه، تصميم لازم را براي حل مشکلات بگيرد، در اين صورت مملکت داري ساده مي شود.
سادات محمدي اظهار داشت: معيارها براي واگذاري مسئوليت به افراد نبايد بر روي مسائل اعتقادي آنها يا سفت و شل بستن يقه لباس آنها باشد بلکه بايد ملاک اول براي انتخاب افراد به منظور قرار گرفتن در پست هاي مديريتي، کارآمدي آنان باشد.
وي بيان کرد: تاکنون در کشور نتوانسته ايم بين انقلابي گري، گرايش هاي مذهبي و کارآمدي افراد تعادل برقرار کنيم، حتي نيروهاي کارآمدي که به درد کشور مي خوردند، همين که با دولت زاويه پيدا کردند، کنار گذاشته شدند.
سادات اظهار داشت: اقتصاد يک زنجيره در هم تنيده است که بخشهاي مختلف از جمله داشتن روابط خارجي مطلوب و ارتباط با اقشار مختلف در آن دخالت دارد، اگر دولت روابط خارجي خوبي نداشته باشد و حتي با خود مردم ارتباط مناسبي برقرار نکند، موفق نخواهد بود.
سادات محمدي خاطر نشان کرد: در طول سالهاي گذشته متخصصان زيادي به برخي دولتها گفتند `کاري که شما مي کنيد، اشتباه است` اما چه کسي گوش کرد؛ فقط يا آدم ها را از دانشگاه اخراج کردند يا برايشان محدوديت ايجاد نمودند.
وي افزود: در زمان دولت آقاي احمدي نژاد که همه دوستان سکوت کردند، هم ثروت هاي کشور نابود شد و هم احزاب و مطبوعات و نمايندگان مجلس آنقدر محدود شدند که نتوانستند نظارت کنند، اين باعث شد که قطعنامه ها عليه کشورمان تصويب شود در حالي که حتي کشورهاي روسيه و چين که همراه ما بودند، به همان قطعنامه ها راي دادند.
*احزاب تاثيري در حوزه اقتصادي کشور نداشته اند
دبير کانون دانشگاهيان ايران اسلامي در خراسان رضوي نيز در اين ميزگرد گفت: احزاب سياسي در کشور ما عمدتا در جريانات سياسي و انتخابات فعال مي شوند و بعد از آن فعاليت هاي حزبي به رکود و آرامش مي گرايد.
براتعلي خاکپور افزود: احزاب کشور تاکنون عمدتا در حوزه سياسي تاثيرگذار بوده اند و در مورد بخش اقتصادي، آنچه از احزاب انتظار مي رود که در حوزه روشنگري و مطالبات مردم از دولتمردان نقش ايفا کنند يا اينکه بتوانند سياست ها را در بين مردم به درستي تبيين کنند، در مقايسه با ايفاي نقششان در حوزه سياسي، کمرنگ تر بوده است.
وي اظهار داشت: احزاب در چهار دهه گذشته از انقلاب اسلامي در بعد اقتصادي نقش پررنگي نداشته اند و يقينا مي توانستند بهتر از اينکه هست، ايفاي نقش کنند و در پيگيري مطالبات مردم از دولتمردان در همه بخشهاي اقتصادي و رفاهي نقش خود را در حد اعلي ايفا کنند.
وي بيان کرد: در جامعه ما نقد کردن کار ساده اي است و هر جريان سياسي در حوزه هاي مختلف اقتصادي در مقابل جريان سياسي مقابل نقدهاي خود را عنوان مي کند؛ اما اگر نقدها همراه با يک پيشنهاد سازنده نباشد، يقينا راه به جايي جز تضعيف آن جريان سياسي، نخواهد برد.
دبير کانون دانشگاهيان ايران اسلامي در خراسان رضوي بيان کرد: براي اينکه نقش احزاب در جامعه از بعد سياسي يا اقتصادي به درستي اثرگذار باشد، احزاب بايد اساسنامه و مرامنامه خود را به درستي تدوين کنند تا مردم آنها را با ديدگاه هاي اقتصادي، فرهنگي، سياسي، اجتماعي و سياست خارجي بشناسند اما متاسفانه اين شناخت وجود ندارد و احزاب نيز براي شناختن خود به مردم تلاشي نکردند و مردم هم به دنبال به چالش کشيدن احزاب و پيگيري ديدگاه هايشان نبودند.
وي خاطر نشان کرد: در دولت يازدهم براي شناساندن احزاب به جامعه اقدامات خوبي از سوي وزارت کشور در استانداري ها انجام گرفت، طبيعي است که هرچه اين موضوع به درستي در جامعه تبيين شود، براي شناساندن نقش و جايگاه احزاب به جامعه مي تواند تاثيرگذار باشد.
خاکپور ادامه داد: سطح اثرگذاري سياسي احزاب در کشور نيز متوسط بوده است، در حالي که مي توانستند نقش بهتري ايفا کنند، مسائل در کشور به همه جريانات سياسي بازمي گردد، نگاه به سلايق سياسي بدون نگاه به توانمندي هاي افراد است، يعني وقتي يکي از جريانات سياسي قدرت را به دست مي گيرد، نيروهاي جريان سياسي مقابل را کنار مي زند و مي خواهد نيروهاي خود را بر سر قدرت داشته باشد.
*احزاب تاکنون فقط به فکر کسب قدرت بوده اند
دبير کانون دانشگاهيان ايران اسلامي در خراسان رضوي گفت: متاسفانه احزاب در ايران تاکنون بيشتر به قدرت فکر کرده اند تا به توسعه سياسي و اقتصادي کشور؛ هر حزبي سعي کرده است که قدرت خود را در دوره بعدي تثبيت کند و از اين منظر سعي کرده همه نيروهاي سياسي خود را در حوزه هاي مختلف به کار گيرد و بهره مندي از افراد توانمند و متخصص در حوزه ها کمتر بوده است.
خاکپور اظهار داشت: در سالهاي اخير بيشتر راهبردهاي شعار سالانه از سوي رهبر معظم انقلاب در حوزه اقتصادي بوده است، اگر احزاب به درستي ايفاي نقش مي کردند و مي توانستند اين راهبردها را به درستي در جامعه تبيين کنند و دولتمردان در حوزه اجرايي حول محور آن راهبردها، سياست گذاري لازم را مي داشتنند و اقدامات اجرايي متناسبي را در جهت ارتقاي شاخص هاي اقتصادي و فرهنگي و سياسي و اجتماعي انجام مي دادند، يقينا شرايط کشور ما بهتر از شرايط کنوني بود.
وي بيان کرد: مردم ايران بسيار متين و محجوب هستند، اگر در هر کشوري اين همه تلاطم اقتصادي وجود داشت، مردم به راحتي دولت بر سر کار را کنار مي زدند اما مردم ما با توجه به اعتقادي که به نظام سياسي دارند، پاي همه اين مشکلات ايستاده اند و حق اين مردم نيست که در چنين شرايطي فشار مضاعفي بر آنها وارد شود.
وي خاطر نشان کرد: هيچ گاه در ايران يک مدير به خاطر ضعف در مديريت، از قدرت کناره گيري نکرده است اما در کشورهاي ديگر اگر در يک حوزه مديريتي مشکلاتي به وجود آيد، مديران بالادستي به دليل ضعفي که در بخش کاري خود دارند، عرصه را به فرد کارآمد ديگري مي سپارند و از قدرت کناره گيري مي کنند.
دبير کانون دانشگاهيان ايران اسلامي در خراسان رضوي گفت: امروزه نه تنها دولتمردان بلکه خود مردم نيز با رفتار اشتباهشان چالش هاي اقتصادي را بيشتر مي کنند لذا در جامعه با يک ضعف و فقر فرهنگي در حوزه اقتصادي مواجه هستيم چرا که همه به سودهاي موقت و کوتاه مدت خود توجه مي کنند و در شرايطي که بايد با رفتار صحيح خود بازار را مديريت کنند، برعکس عمل مي نمايند.
خاکپور اظهار داشت: اينکه وقتي کالايي گران مي شود، مردم برخلاف قانون عرضه و تقاضا عمل کرده و بيشتر مي خرند يا کالا را انبار مي کنند تا با سود بيشتري بفروشند، ضعف هاي فرهنگي ما ايرانيان و بسنده کردن به سودهاي موقتي است لذا نگاهي که در جامعه ايراني وجود دارد با اقتصاد بازار همسو نيست.
وي افزود: لازم است احزاب سياسي در خصوص ترويج فرهنگ درست شهروندي و رفتار درست مردم در حوزه اقتصادي نيز نقش خود را ايفا کنند و بتوانند به عنوان يک پل ارتباطي خوب بين مردم و دولتمردان و شهروندان قرار بگيرند.
وي خاطر نشان کرد: اعضاي هر حزب متشکل از افراد دلسوز نسبت به نظام و ملت است و سعي مي کنند در سرنوشت کشور تاثيرگذار باشند، لذا از اين باب انتظار مي رود از نقش و جايگاه احزاب در ترويج فرهنگ اقتصادي نيز بهره گرفته شود.
*احزاب بايد شناسنامه دار شوند
دبير کانون دانشگاهيان ايران اسلامي در خراسان رضوي گفت: حزب به معناي واقعي در جامعه نداريم، همه احزاب موجود در واقع گروه هاي سياسي هستند زيرا حزب واقعي داراي شناسنامه، اساسنامه و مرامنامه است تا براساس آن ديدگاه و خط مشي خود را در حوزه هاي سياسي، اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي مشخص کند و شهروندان براساس اين ديدگاه ها، يک حزب را شناخته و به نماينده آن در انتخابات راي دهند.
وي اظهار داشت: وقتي حزبي داراي شناسنامه و تابلو مشخص از ديدگاه هاي خود باشد، مردم آن را مي شناسند و ديگر نماينده حزب در راس حکومت نمي تواند به موضوع يا شعاري که مدعي آن بوده، عمل نکند و براساس همين شناسنامه يا اساسنامه، مردم مي توانند مطالبه گر از احزاب باشند.
خاکپور گفت: مطالبه، انتقاد و پيشنهاد سه مولفه راهگشا است، اگر احزاب شناسنامه دار شوند، ديگر کسي به سادگي جرات نمي کند تابلو جريان سياسي چپ يا راست را به دست بگيرد، زيرا بايد براساس آن اعتقادات و اصول حزبي، به طرفدارانش، مردم، جريان سياسي مقابل و جريان حامي پاسخگو باشد.
عضو کانون دانشگاهيان ايران گفت: اگر مطالبات مردمي را از گروه ها و احزاب سياسي داشته باشيم، يقين بدانيد که احزاب به خود خواهند آمد و حضورشان در ابعاد سياسي، اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي تثبيت مي شود.
*تخريب دولت، کارساز نيست
دبير حزب اسلامي کار در خراسان رضوي گفت: بازار ويترين اقتصاد يک کشور است، خروجي عملکرد اقتصادي دولتها هم در بازار خود را نشان مي دهد لذا بازار يک مجموعه منفک از اقتصاد نمي تواند باشد و در واقع ارتباط مستقيم با اقتصاد و سياست هاي کلان اقتصادي دارد.
گلستاني اظهار داشت: اگر بخواهيم نقش احزاب را در بازار بررسي کنيم، بايد در سطح کلان کشور به نقش احزاب در بحث اقتصادي بپردازيم، اقتصاد هم متغيري از سياست هاي خارجي، انضباط مالي و فرهنگ اجتماعي است.
وي با بيان اينکه سياست هاي خارجي مي تواند ارتباط مستقيم با رونق بازار داشته باشد؛ افزود: وقتي اعتراض عده اي در مقابل کنسول گري عربستان در مشهد اتفاق افتاد، تاثير زيادي بر صنعت گردشگري کشور و حداقل مشهد گذاشت و نتيجه آن بر همگان روشن شد.
وي گفت: اگر به صورت اساسي و عمقي نسبت به سياست هاي خارجي پرداخته شود و همان متغيرها را در نظر بگيريم، در سياست خارجي، نخست فرهنگ سازي مدنظر است و مسائل اقتصادي و انضباط هاي مالي در مرحله دوم قرار مي گيرد؛ احزاب مي توانند نقش مهمي در هدايت اعتراضات مردمي، شبکه نظارت مالي و اقتصادي، فرهنگ سازي اجتماعي و سياسي داشته باشند.
دبير حزب اسلامي کار در خراسان رضوي گفت: شرايط اقتصادي کشور بسامان نيست، جنگ اقتصادي عليه ايران رقم خورده است، دشمن درصدد است با استفاده از تبليغات و ايجاد جنگ رواني وضعيت اقتصادي را نابسامان تر از آنچه هست، نشان دهد لذا احزاب بايد با همفکري اين موارد را التيام بخشيده و ساماندهي کنند.
گلستاني اظهار داشت: احزاب بايد تلاش کنند به جاي تخريب دولت و کوبيدن آن، ابزاري براي حربه هاي جنگ رواني دشمن پيدا کنند، سردمداران هر گرايش سياسي خواه اصولگرا، اصلاح طلب يا مستقل بايد در مواجهه با نارضايي هاي اقتصادي در وهله نخست از دولت حمايت کنند.
وي افزود: قطعا هر فرد حزبي به عنوان يک کنشگر سياسي اصلاح طلب نسبت به دولت انتقاداتي دارد، حزب اسلامي کار از دولت اعتدال حمايت کرد و مي کند اما انتقاداتي سازنده نيز دارد لذا تخريب دولت در اين شرايط کارساز و کارشناسانه نيست.
وي بيان کرد: دولت و مخالفان دولت، احزاب و جناح ها بايد حساب مسائل سياسي را از مسائل اقتصادي جدا کنند، دود اختلاط اين دو حوزه تنها به چشم مردم مي رود.
دبير حزب اسلامي کار در خراسان رضوي گفت: 20 تا 30 ميليارد دلار پول هست که يک سري سرمايه دار پولها را به خاطر ايجاد عمليات رواني، دپو کرده و به بازار نمي آورند و وضعيت فعلي را دامن زده اند، فساد عامل اساسي و مهم بي ثباتي اقتصادي در کشور است که بايد با آن مبارزه کرد.
*احزاب يک شبه
دبير حزب اسلامي کار در خراسان رضوي ادامه داد: بازاريان توقع همراهي دولت را دارند، دولتمران هم توقع دارند بازاريان نگاه بهتري نسبت به دولت داشته باشند، لذا انتظار مي رود در اين شرايط بايد احزاب حمايت طرفين را داشته باشند و به کساني که به دنبال ايجاد ناآرامي هستند، بهانه ندهند.
وي گفت: حزب به معناي واقعي در کشور وجود ندارد و بيشترين ضربه ناشي از اين خلاء در بعد سياسي خود را نشان مي دهد، در زمان انتخابات احزابي بر سر کار آمده و تبليغ مي کنند و بعد از انتخابات تا چهار سال بعد اثري از آنها پيدا نمي شود.
گلستاني اظهار داشت: بعضا افرادي بر کرسي هاي مديريتي کشور مي نشينند که تخصص لازم را ندارند، هيچ کار تشکيلاتي و حزبي نکرده اند، هيچ تخصصي در سازمان ها و کميته هاي مربوطه ندارند اما عواملي دست به دست داده و وي را به مديريت مي رسانند و خروجي چنين مديريتي شرايط کنوني در وضعيت اقتصادي و بازار است.
*مردم تشنه گفتمان هستند
عضو شوراي مرکزي خانه کشاورز ايران گفت: دغدغه مردم مالي نيست، مردم تشنه گفتمان درست هستند، بازار قابل کنترل است اما جامعه در يک التهاب فزاينده گرفتار شده است.
هاديزاده اظهار داشت: بازار زماني ملتهب مي شود که دولت قانون گريزي مي کند، احزاب سکوت مي کنند، نمايندگان مردم حرفي در مجلس نمي زنند و عوارض اش امروز در بازار خود را نشان مي دهد.
وي بيان کرد: قيمت هيچ توليدي در اين کشور کمتر از ميانگين قيمت جهاني نيست، مردم ايران گران ترين توليد را مي کنند و گران ترين غذا را مي خورند.
عضو شوراي مرکزي خانه کشاورز گفت: اول `خودکفايي به هر قيمتي` گفته مي شود؛ بعد يک گام عقب تر مي روند و مي گويند `خوداتکايي`، سپس يک گام عقب تر مي روند و مي گويند `امنيت غذايي`؛ همه اين کلمات بار معنايي دارد، خودکفايي کجا، خوداتکايي و امنيت غذايي کجا!
هاديزاده اظهار داشت: با همين شعارها کشور را به اين وضع رسانده ايم، احزاب محافظه کار هستند زيرا هر حرفي که مي زنند، بار امنيتي و سياسي دارد، اما در شرايط کنوني فقط بايد با مردم هم گفتمان شد.
*وضعيت بد فعلي کشور نتيجه عملکرد احزاب است
عضو حزب اعتدال و توسعه در خراسان رضوي گفت: هر دولتي، خروجي نيازها و تفکرات مردم است، لذا بايد به آراي مردم احترام گذاشت.
شمسيان اظهار داشت: محجوبيت مردم، حرف کاملا صحيحي است و اين حجب و نجابت در طول دوران انقلاب اسلامي بارها بر همگان ثابت شده است اما اين مورد فقط مختص دوران رياست جمهوري آقايان روحاني و خاتمي و هاشمي نبوده بلکه در دولت هاي نهم و دهم هم شاهد اين محجوبيت از سوي مردم بوده ايم، لذا ابتدا بايد فضيلت شنيدن را بياموزيم، قطعا بهترين تصميمات بعد از بهترين شنيدن ها است.
وي بيان کرد: اگر هر کدام از احزاب ساز خود را بزنند و به دنبال تفکرات سياسي خود باشند، شاهد خروجي اين عمل در دولت هاي مختلف بوده ايم لذا بايد دست به دست هم دهيم و براي نجات کشور اين گونه مسائل را کنار بگذاريم و به دنبال حل مشکلات باشيم.
عضو حزب اعتدال و توسعه در خراسان رضوي گفت: دولت آقاي روحاني همواره در حوزه هاي مختلف نظرات کارشناسي متخصصان را گرفته است، در همين حزب تاکنون چندين جلسه در مورد مسائل مربوط به آب با حضور کارشناسان فارغ از گرايش سياسي آنها گذاشته و نظرات به مرکز ارسال شده است.
شمسيان اظهار داشت: همه دولتها داراي نقاط ضعف و قوتي هستند، اينکه وقتي دولتي اصلاح طلب روي کار مي آيد، جناح اصولگرا آنرا مي کوبد يا وقتي دولتي از جناح اصولگرا به قدرت مي رسد، جناح اصلاح طلب آن را مي کوبد و نتيجه اين تخريب ها وضعيت کنوني کشور است.
وي افزود: اگر بتوانيم سياست را از فعاليت اقتصادي و تجاري جدا کنيم و هر صنفي را به دست خود کارشناسان آن رسته توليدي بسپاريم، وضعيت بهتر مي شود زيرا احزاب به بازار نگاه سياسي دارند و اين نگاه غلط است، در نهايت براي عبور از اين دوران بايد در اصلاح روابطمان با دنيا تجديدنظر کنيم.
*افراد مرکزي هر حزب، در سياست هاي اقتصادي اثرگذار هستند
عضو حزب کارگزاران سازندگي در خراسان رضوي گفت: تا زماني که چند چالش را در کشور حل نکنيم، مشکلات برطرف نمي شود، نخست تغيير چرخه به کارگيري آدم هاي پيراموني نسبت به آدم هاي مرکزي است به اين معنا که بايد قوي ترين و باهوش ترين افراد را در پست مسئوليتي قرار دهيم.
سادات محمدي اظهار داشت: اتحاديه ها و سنديکاها مي توانند سخنگوي هر صنف باشند لذا بايد آنها را تقويت کنيم و به نظرات و انتقادات شان گوش کنيم، در همين راستا در تداوم آن سنديکاها و اتحاديه ها، احزابي هستند که در قدرت لابي دارند و مي توانند مطالبات آنها را پيگيري کنند.
وي بيان کرد: دوم، همکاري دستگاه هاي انتصابي با نهادهاي انتخابي حايز اهميت است، زيرا مردم با اميدي به يک نامزد راي مي دهند، اما همين که فرد به قدرت مي رسد، بخش انتصابي نظام شروع به کارشکني کرده و مردم را نااميد مي کند.
عضو حزب کارگزاران سازندگي در خراسان رضوي گفت: انتقاد کردن دو جناح از همديگر اشکال ندارد اما نبايد همديگر را بي ارزش کنند؛ در انتخاب وزير علوم آقاي روحاني بعد از رد چندين گزينه مطرح شده، گزينه بيست و يکم تاييد شد، به هرحال نمي توان برنامه ها را با گزينه بيست و يکم مانند گزينه اول پيش برد.
وي افزود: بعد از آن که نفر بيست و يکم مطرح مي شود، اعضاي شوراي عالي انقلاب فرهنگي که همگي انتصابي هستند و به هيچ جا پاسخگو نيستند، فرد را قبول نمي کنند، اين طور عمل کردن به معناي قيچي زدن در مسئوليت انتخاب مردم است، در اين شرايط مردم نه به اصلاح طلب راي مي دهند و نه به اصولگرا و به دنبال مرجعيت سياسي در خارج از کشور مي گردند.
سادات محمدي اضافه کرد: اکر مشکلات منطقه اي و بين المللي ايران حل نشود، نمي توان کشور را از شرايط اقتصادي فعلي نجات داد، استفاده از تجربيات جهاني لازم است و اينکه افرادي به کار گرفته شوند که ظرفيت و هوش استفاده از تجربيات جهاني را داشته باشند، اين افراد، آدمهاي مرکزي حوزه انتخابي جناح حاکم بر کشور هستند و نه افراد پيراموني.
*ترويج بي اعتمادي و نگاه به بيرون از کشور، راه توسعه نيست
دبير حزب موتلفه اسلامي در خراسان رضوي گفت: بازار نماد اقتصاد سالم يا ناسالم يک کشور است و سياستي که به فکر رفاه مردم باشد، نمي تواند از بازار غفلت کرده و آن را ناديده بگيرد.
ترقي اظهار داشت: بازار قوي و ثروتمند در کشور، آن هم کشوري که متکي به توليد ناخالص ملي است، يک پشتوانه قوي براي دولت به شمار مي رود و نوعا دولت هايي که وابسته به درآمدهاي نفتي هستند خيلي اهميتي به بازار و بخش خصوصي نمي دهند چون درآمدشان از محل فروش نفت تامين مي شود.
وي بيان کرد: اتکاي به درآمدهاي نفتي، يک اشکال در زيرساخت اقتصاد تک محصولي کشور است که 20 سال است رهبر معظم انقلاب نسبت به آن هشدار مي دهند؛ در واقع راحت ترين کار اين است که کشور را با درآمد نفتي اداره کرده و کاري به راي و نظر و خواست مردم نداشته باشيم.
دبير حزب موتلفه اسلامي در خراسان رضوي گفت: اقتصادهاي ليبرالي، بازار آزادي و ضد بازار هستند زيرا سياست آنها متکي به بيرون از کشور است، اينکه برخي دوستان مي گويند که ما توسعه را فقط با اتکاي به روابط خارجي با ديگر کشورها مي توانيم محقق کنيم، مصداق عيني همين نوع اقتصاد است که توليد داخل و بازار را از بين مي برد.
ترقي تاکيد کرد: دولت بايد از بازار داخلي به عنوان يک بازوي اقتصادي بهره گيرد و وضعيت را سامان دهد و رونق کسب و کار را به وجود آورد، بهبود فضاي کسب و کار به نفع دولت است زيرا دولت از محل ماليات و همه درآمدهاي ناشي از توليد ناخالص داخلي مي تواند کشور را بدون اتکاي به درآمدهاي نفتي اداره کند، اين براي کشور بسيار مفيد است.
وي اظهار داشت: فشار امروز دولت روي بازار راکد جز ناراضي تراشي هيچ ثمري ندارد، زماني که بازار هم از همراهي دولت عقب ماند، در نقطه مقابل دولت قرار مي گيرد؛ اينکه هر چه دولت بگويد، مردم به گونه ديگري عمل کنند نتيجه بي اعتمادي مردم به دولت است.
ترقي گفت: داشتن صداقت با مردم، پاسخگويي به مردم و شنيدن حرف آنان خيلي از مشکلات را حل مي کند، منتهي وقتي دولت توجه به مردم نکرد و حاضر به همراهي و گوش کردن به مردم نشد، وضعيت تغيير مي کند.
وي افزود: من قصد حمايت از دولت نهم و دهم را ندارم، اما بايد گفت يکي از نقاط مثبت آن دولت، حضور دولتمردان در بين مردم و گوش دادن به مشکلات آنها بود؛ اين روش مي تواند به کاهش فاصله بين ملت و دولت بينجامد.
دبير حزب موتلفه اسلامي در خراسان رضوي گفت: اگر مي خواهيد احزاب منسجم و همراه باشند، بايد دولت گوش شنوا داشته باشد و زمينه شنيدن حرفهاي جناح مخالف و مردم را ايجاد کند.
7489/5132
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۳۰۸۶۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زلف بر دیوار | بازار داغ گیس فروشی

به گزارش همشهری آنلاین، در فیلم «مسخره باز» همایون غنی‌زاده هم تمام ماجرا بر سر «مو» است؛ یک تار مو، سیبیل، موی بلند، موی خوش‌رنگ، موی مقاوم، شستن کله و یک سلمانی کوچک با سه صندلی. جایی که شاپور، شاگرد کاظم خان دور از چشم او موی مشتریان را بعد از کوتاهی نگه می‌دارد و می‌فروشد. داستان خرید و فروش مو نه فقط در فیلم‌ها که در زندگی خیلی از زنان اتفاق افتاده و یک داستان واقعی است.

آنجا که یخچال و ماشین و لوازم دست‌دوم آگهی می‌کنند، گیس‌های بافته‌شده مو را هم می‌توان پیدا کرد که با پیشنهاد قیمت یا با قیمت‌های توافقی، دنبال مشتری هستند. برخی هم آگهی می‌دهند که خریدار موی طبیعی‌اند و بالاترین قیمت را برای موهای کوتاه شده‌ پرداخت می‌کنند.

بیشتر بخوانید: تبلیغات دروغین و اعتماد بیجا | چرا نباید هر چیزی را در فضای مجازی باور کنیم؟

خرید و فروش موی طبیعی این روزها رونق زیادی پیدا کرده و تعداد کسانی که مایل به فروختن موهای خود هستند افزایش پیدا کرده تا از گیسوهایشان کلاه گیس‌های رنگارنگ درست شود. کافی است سری به مغازه‌های خیابان منوچهری بزنید تا ببینید که گیسوها دسته‌دسته، شاخه‌شاخه یا از سقف آویزانند یا کنج دیوار، سیر و پر نشسته‌اند به تماشا. به تماشای کسی که بیاید دستی بر آنها بکشد، تکان شان دهد و شاید همین‌جا، در همان مغازه شلوغ، با چند اسکناس، سرنوشت‌شان به سرنوشت دیگری گره بخورد.

شاخه‌شاخه، دسته‌دسته مو، با هر باز و بسته‌شدن در، در هم غوطه می‌خورند، رنگ به رنگ. مشکی پرکلاغی، زیتونی، طلایی و قهوه‌ای روشن و تیره با یک کش سیاه، از هم جدا شده‌اند. سقف، پشت همین دسته‌های مو پنهان شده، دسته‌های مو که هرکدام قصه‌ای دارند، قصه دختربچه‌ها و زنان جوان، با موهای بلند خرمایی و طلایی که به وقت رفتن، یا چشمان شان از اشکی که در آن جوش خورده، برق می‌زند یا به خنده‌ای، کش آمده اما پس سر همه‌شان، قیچی رد زخمش را جا گذاشته است.

کد خبر 849814 برچسب‌ها عکس - عکاس تبلیغات زنان

دیگر خبرها

  • زلف بر دیوار | بازار داغ گیس فروشی
  • چرا بورس درجا می‌زند؟!
  • وزیر اقتصاد: رشد اقتصادی سال ۱۴۰۲ یکی از باکیفیت‌ترین رشدهای اخیر ایران است
  • آحاد مردم در نظارت و مدیریت اقتصادی مشارکت خواهند داشت
  • رشد اقتصادی سال ۱۴۰۲ یکی از باکیفیت‌ترین رشدهای اخیر ایران است
  • اطمینان خاطر فعالان اقتصادی با ابزار‌های موثر بانک مرکزی
  • چرا داستان «جمشید بسم‌الله» دهه‌هاست تکرار می‌شود؟
  • بخش خصوصی؛ امید ایران توانمند
  • آیا بورس به تنهایی می‌تواند باعث رونق تولید شود؟ 
  • دولت روحانی چگونه سفره مردم را کوچک کرد؟